Postduivenpolitiek en chaos

Gepubliceerd op 20 oktober 2023 om 16:56

Deze week was er een inloopavond van afdeling 10 met het doel: meningen en opvattingen van de leden over het  concept Nationaalvliegprogramma  van de NPO te inventariseren en een reactie namens afdeling 10 te formeren.

Tot de pauze was het een goedbezochte en overzichtelijke bijeenkomst, die in prettige sfeer verliep. Hoe dit na de pauze was of werd weet ik niet, want vanwege privé omstandigheden moest ik vroeg weg. Terug naar huis rijdend liet ik de bijeenkomst de revue wat passeren en moest denken aan de grondbeginselen van het managen van veranderingsprocessen in organisaties.

Een belangrijk principe daarbij is, dat er geen verandering mogelijk is zonder chaos en dat je, als er geen chaos is,  moet zorgen dat er chaos komt; anders kan je het wel vergeten.

Nou dat is de NPO wel gelukt!

Hoe je dat voor elkaar krijgt?

Je gaat zaken en keuzes, die eigenlijk niet zijn te combineren, combineren. Eenvoudige keuzes moet je ingewikkeld maken. Je maakt een nieuw programma op basis van de oude landelijke indeling en zegt er vooral niet expliciet bij dat dat programma ook geldt voor de nieuwe indeling van vlieggebieden, waar nog helemaal geen ervaring mee is.

Dan ga je wensen, waar helemaal geen behoefte aan is in het aanbod vervlechten.

 Liefst wat meer dan in het verleden al geprobeerd is, zodat je wisselgeld creëert . Dan kun je bijvoorbeeld een ochtendlossing schrappen maar blijft er toch een staan. Je gaat door met het poneren van ingewikkelde en onoverzichtelijke problemen en oplossingen en maakt gebruik van commissies waarvan de deskundigheid discutabel is.

Op een gegeven moment zit de zaak muurvast en weet ook de oplettende lezer-want zo mogen we Jaap van Doormaal toch noemen- niet meer wat er nu eigenlijk bedoeld wordt. En als dan niemand meer snapt welke kant het eigenlijk op gaat dan komen de echte en iets minder ingewikkelde oplossingen, die aansluiten bij het vooropgestelde doel aan bod. Omdat die herkend, begrepen en gewogen kunnen worden, zijn dit de zaken die dan meestal overgenomen worden. Zo van "ja, het is misschien niet ideaal maar het is toch beter dan het eerste voorstel".

Natuurlijk zijn deze beweringen gechargeerd, maar ook deze techniek is bekend binnen onze organisatie!

Hoe het is afgelopen heb ik niet meegemaakt, want zoals gezegd, ik was aan het begin van de pauze alweer vertrokken en was dus vroeg thuis. Ik schat dat ik minimaal een halfuur eerder thuis was dan alle anderen.

Ik zat dus waarschijnlijk een half uur los!

Een heerlijk gevoel wat we waarschijnlijk allemaal wel kennen.

Een gevoel waar het bij dat touwtrekken eigenlijk om gaat!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.