Simpel School.

Gepubliceerd op 6 april 2023 om 18:17

Als nestspeler deel ik mijn vliegers per seizoen altijd in drie  of vier ploegen in. Die ploegen worden aangeduid met letters. Normaal gesproken kan iedere ploeg 2 keer mee en dan is het klaar. Een derde keer mee gebeurt bij mij sporadisch en dan is er iets bijzonders. Het is handig om de aanduiding van elke ploeg op de nestkast zichtbaar te maken.  Dan kun je ter plekke adequaat reageren. Vroeger deed ik dat met viltstift op het berkentriplex plaatje waarmee elk broedhok gedeeltelijk wordt afgeschermd. Duiven houden net als wij, van een beetje privacy.

In de aanloopfase, maar zeker in de loop van het seizoen verandert er nog van alles dit heeft vele verbeteringen, aanpassingen en doorhalingen tot gevolg, die zeker over een aantal seizoenen een schizofrene warboel tot gevolg had waardoor in ieder geval ik, nogal gedesoriënteerd werd. 

Of dat bij de duiven ook het geval was weet ik niet maar, misschien was dit wel een van de oorzaken,  waardoor de prestaties  vorig jaar wat minder waren.

Het nieuwe systeem moet snel, eenvoudig. makkelijk te corrigeren en duidelijk zijn.

Tijdens het koppelen van de 30 vliegkoppels dit jaar besloot ik het in te voeren, want  dan ben ik toch bijna de hele dag op het hok. 

De berkentriplex plaatjes werden voor de helft geschuurd en twee keer gelakt met sneldrogende zwarte schoolbordverf.  Daarna kunnen de benodigde gegevens met verschillende kleuren krijt worden aangebracht. Geen lange verhalen, maar in kernachtige boodschappen. Indien toch nodig maak ik het hele plaatje zwart.

Bij een aanpassing op het hok, gaat er een natte spons over en begin ik weer met "een schone lei" . Zo blijft het helder netjes en doeltreffend.

Want zoals de Engelse zeggen: "loft administration is leading". De rest van de administratie wordt vanuit die gegevens bijgewerkt.

Wie had  gedacht, dat in dit digitale tijdperk, het schoolkrijtje zegeviert op mijn Duijvekot!

Reactie plaatsen

Reacties

Klaas de Vreeze
een jaar geleden

Heb je de vliegduiven voor de overnacht nu ook al gekoppeld en laat je ze gewoon voor de 2e keer op eieren komen, of haal je ze weer een poosje uitelkaar

Ton van der Walle
een jaar geleden

Hallo klaas,
dank voor je reactie.
Een week geleden alles gekoppeld. Duiven voor limoges gaan op 28-04 opnieuw beginnen. Duiven voor st.Vincent broeden zolang mogelijk over en gaan dan een weekje uit elkaar.
Groet Ton