Marathonmissers

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 19:04

Het is 13-09-2021 en ik loop over een prachtig keienstrand aan de Noordkust van Sjaelland, Denemarken. Altijd als ik over zo’n keienstrand loop, verbaas ik me over de schoonheid van het geheel en de veelheid aan kleuren en vormen en altijd ben ik op zoek naar de -voor mij- mooiste steen. Dit doe ik al jaren en ik heb die steen nog steeds niet gevonden. Miljoenen, misschien wel miljarden stenen hebben mijn revue al gepasseerd, maar telkens als ik er een uitpik en opraap slaat de twijfel toe en gooi ik hem weg, op zoek naar een nog mooiere om mee naar huis te nemen. Ondertussen weet ik dat ik hem niet zal vinden.

Vanmorgen werd ik hier gebeld, door de voorzitter van afdeling 10, die bezig is zijn opinie over het Marathonspel aan te scherpen en daarom verschillende meningen van spelers op deze discipline wil horen.

Hij overdonderde mij en daarom blokkeerde ik even. Gedurende het gesprek trok dit weer bij en daarna ging ik wandelen op het keienstrand. Zeker…. net als het Marathonspel een leuk, maar moeilijk begaanbaar pad.

Als al die keien nu even de veelheid aan meningen en standpunten over het huidige marathonspel symboliseren en ik als wandelaar-die toevallig ook al een tijdje het marathonspel beoefen- loop tussen al die meningen en opvattingen door op zoek naar die enige juiste en mij aansprekende opvatting. Zal ik hem vinden? Nee ik denk het niet!

Toch zette het mij verder aan het denken en zo kom ik op het ordenen en uitsluiten en kijken wat er dan overblijft.

Eerlijk spel zal ons aller doel moeten zijn. Maar vaak is het lastig om iemands werkelijke beweegredenen bloot te leggen. Soms moet je beginnen met het verwijderen van de onjuiste beweringen en standpunten en kijken wat er dan overblijft. Beginnen we met het opruimen van de Bullshit:

  • Marathonvluchten met middag- en ochtendlossing zijn twee totaal verschillende disciplines en de duiven die eraan meedoen kun je niet met elkaar vergelijken.
  • Winnaars op de marathonvluchten met ochtendlossing zijn de beste fondduiven.
  • Vluchten met ochtendlossing zijn het meest eerlijk.

Nationale vluchten zijn nooit eerlijk -om het maar niet over internationale vluchten te hebben- daarom is er een verdeling in sectoren gemaakt. Dit om de verschillen per groep te reduceren.  We moeten vanaf nu stoppen met het uitroepen van een Nationale overwinnaar. Dat kan niet! Als je het eerlijk wil doen. Maar we willen het zo graag…. een 1e Nationaal….

Eerlijk spel kan eigenlijk niet. Maar eerlijker spel kan wel en dat vraagt om eenvormigheid en eenduidige regels en rekenmethoden voor alle vluchten. Het moet ook allemaal uit te leggen zijn aan de buitenwacht, als we als duivensport geloofwaardig willen zijn.

Daarom, voor eerlijker spel nemen we de methode Snel. Een methode die rekening houdt met de feiten. En die ondubbelzinnig aantoont dat er maar één eerlijker ochtendlossing is met eerlijker spel en dat is Barcelona. Waarom? Omdat het bijna niet voorkomt dat er op de dag van lossing een duif thuis arriveert.

Die correctie van de nacht is nodig!

Voor eerlijk spel moeten de duiven natuurlijk zoveel  mogelijk dezelfde omstandigheden meemaken. En de rest dat rekenen we om en dat doen we (met) Snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.